Έντονες πιέσεις δέχονται την Παρασκευή (20/3) τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά, με τις αποδόσεις να καταγράφουν σημαντική άνοδο μετά από ξεπούλημα των επενδυτών.
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου άγγιξε νωρίτερα το 3,9% (+4% επί της απόδοσης), φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2,5 ετών, ενώ το 30ετές ομόλογο εκτοξεύεται κατά 3% επί της απόδοσης, στο 4,56%.
Αυτή την ώρα, η απόδοση του 10ετούς διαμορφώνεται σε 3,88% (+2,1% επί της απόδοσης).
Η άνοδος στις αποδόσεις σημαίνει πτώση των τιμών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές ζητούν μεγαλύτερη αποζημίωση για τον κίνδυνο που αναλαμβάνουν.
Η αναταραχή στις διεθνείς κεφαλαιαγορές συμπίπτει με έντονη γεωπολιτική ένταση, ιδίως λόγω της συνεχιζόμενης σύρραξης στη Μέση Ανατολή. Έτσι, η έμμεση εμπλοκή της Ελλάδας στη σύγκρουση αυξάνει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και ενισχύει την αστάθεια στην καμπύλη αποδόσεων.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών